Varför ha persienner?

De persienner som vi oftast tänker på är de som vi kanske såg som barn i någon tråkig lägenhet som byggdes någon gång under 1950- eller 60-talet. De var aluminiumgrå och efter ett tag gick snöret av och då låg de på snedden och hela fönstret var förstört efter det. Numera är persiennerna mycket finare och i helt olika färger och former. Man kan installera persienner på längden och på bredden, i aluinium eller i trä. De är mer dekorativa än förut. Det har sina för- och nackdelar att ha dem på längden och på bredden. Allt det beror på hur man vill bryta av solstrålarna som letar sig in genom fönster.

Räcker det inte med gardiner?

Nej, det räcker inte att skydda sina fönster med gardiner. Dessutom är det sällan som man vill ha helt fördragna fönster med gardiner då de täcker hela utsikten ut från fönster. Gardinerna isolerar ofta rum, vilket man inte får med persienner på samma sätt. Dem kan man vinkla så att du ändå har utsikt från fönstret. Monterar du persienner på längden, får du bättre utsikt från fönstret. Har du till exempel fönster med höjd (höga fönster) som dessutom är väldigt breda, då kan det vara bra med persienner på längden i stället för på bredden. Persienner på längden är också mer dekorativa och kan gott och väl ersätta gardiner.

Skillnaden mot markiser

Markiser gör stora avtryck på fasaden. Om man till exempel har fönsterluckor, vilket man ofta har på vissa typer av villor, då passar det inte alls med markiser på sådana fönster, det blir kaka på kaka och ser fult ut. Det är då man behöver persienner för fönster för att få samma solskydd som markiser kan erbjuda.

Behöver du persienner i Solna?

Det kan vara bra att stötta det lokala företagandet så varför inte söka upp den lokala persiennhandlaren? Bor du i Solna, kan du till exempel googla "persienner Solna" så att du får kontaktuppgifter till en persiennhandlare i Solna. Då kan du besöka några av dem och se persiennerna själv, och inte bara läsa om dem. Då kommer du att se att det finns så fina persienner numera, och inte bara de aluminiumgrå persienner som hängde sig på sned och förstörde fönster. Numera kommer de i trä, eller i helt andra material än i plast eller aluminium. Du kan dessutom få perforerade persienner som ger fina mönster i rummet. Läs mer om dem på: https://www.persiennersolna.se.

2 Jul 2019

Välkommen!

Här kan du läsa om solskydd i form av markiser och persienner.