Skötselråd för markiser

Att skaffa markiser är en investering i bostaden, och då vill man förstås att de ska hålla så länge som möjligt. Här kommer vi med konkreta råd om hur du sköter om dina markiser på bästa sätt. Följer du dessa kan du öka markisernas livlängd rejält och kan lägga pengarna du sparar genom detta på annat!

Undvik fukt

Markisen kan ta skada av fukt och därför bör man inte rulla in den när den är fuktig. Oväder kan dock komma plötsligt och ibland blir man kanske tvungen att göra det ändå. Då är det viktigt att man rullar ut markisen igen så snabbt som möjligt så att kan torka. Ser man till att hålla markisen torr ökar man dukens livslängd avsevärt.

Få bort smuts och alger

Alger och smuts kan lätt få fäste på din markis men det går att förhindra. Det man måste göra att se till att borsta av väven minst två gånger om året. Markisen ska vara torr när du borstar och när borstningen är klar ska du spola väven noggrant med vatten. Sedan låter du markisen torka igen. Det kan hända att en markis blir så smutsig att det inte räcker med dessa metoder, men då finns det specialanpassade rengöringsmedel att köpa.

Håll igång markisen

Det är viktigt att markisen inte ”stelnar till” så försöka se till att de vitala, rörliga delarna alltid är rena och smorda. Håller du markisen i trim på detta vis minskar slitaget avsevärt. Är det en markis med motor som kommer den att dessutom gå lättare om den hålls välsmord.

Grilla inte under markisen

Hur trevligt det än må låta att grilla under markisen så ska man inte göra det. Dels kan duken ta skada, dels kan den bli fläckig och sotig.

Säkerhet

  • När markisen körs in eller ut är det viktigt att ingen är i närheten av dess rörliga delar.
  • Motorkontrollen ska vara placerad på en barnsäker höjd.
  • Motordrvina markiser packar sig tätare när de använts några gånger och kan då behöva en justering. Kontaka en fackman för detta.
  • Är du osäker på hur du ska lossa markisens fjädrar ska du kontakta en fackman som kan hjälpa dig med det. Denna säkerhetsaspekt är mycket viktigt då olyckor kan leda till allvarliga kroppsskador. 

Välkommen!

Här kan du läsa om solskydd i form av markiser och persienner.