Stor variation på persienner

Det har blivit allt större medvetenhet om solens skadliga UV-strålar. Det har gjort att både efterfrågan som utbudet har vuxit under senaste åren. Vi vill ha variation hemma. Ute är de där fula och trista ljusgrå persiennerna som vi vant oss vid i flerfamiljshus från 1950-, 60- och 1970-talet. De satt fast i mellanfönstret och gick inte att rubba. Gick de sönder – om det ena snöret gick sönder hängde de på sned.

Gamla persienner inte bara fula även opraktiska

Allt annat än kul att bara kunna se ut genom en del av fönstret. Gick den sönder helt, fick man nöja sig med att inte kunna se ut alls genom fönstret. Som tur är har mycket hänt när det kommer till persienner. Till och med så att vi kan tänka oss ha dem på nytt. Dels har materialet på persiennerna förändrats. Ett tag valde vi träpersienner, men de var svåra att manövrera. De gick varken upp eller ner. Sedan dess har det kommit mer praktiska persienner som har en integrerad lösning, med båda aluminium och trä, vilket gör dem lättare att hantera.

Montera persienner i mitten av fönstret

Sedan har vi persienner som monteras i skenor i fönstret. Då kan man välja vilken del av fönstret de ska sitta. Som mitt i fönstret, eller bara nertill men inte upptill. Än så länge är persienner det enda effektiva solskyddet vi har. Markiser och jalusier i all ära men det är persiennerna som håller UV-strålarna ute, liksom kylan vintertid, och hettan på sommaren.

Vi vill efterlikna hotellrummen

Numera vill vi inreda våra rum så de liknar hotellrummen. Då använder vi ganska tjocka och tunga gardiner, och vi väljer att kombinera dem med persienner. På så sätt får man ett effektivt skydd mot både solen och kylan och får en bättre inomhusluft.

Viktigt med solskydd på arbetsplatserna

Framför allt är det viktigt att få det på våra arbetsplatser. En dålig inomhusluft gör personalen dåsig och det blir svårt att behålla koncentrationen. De flesta arbetar med datorer och behöver då avskärmning för att få bra syn på skärmarna till våra datorer. Även hemma vill vi kunna se våra iPads och mobiler bra.

Plissépersienner

En annan stor nyhet är de plissépersienner vi ser. De kommer i flera olika färger och mönster. De ser ut som gardiner, men som inte hänger ner, utan är monterade på tvären. Att slippa gardiner gör rummen mer lättstädade, då de inte hänger i vägen när man ska städa. Klicka på denna länk om du vill läsa mer om en hemsida om markiser i Norrtälje.

9 Feb 2018

Välkommen!

Här kan du läsa om solskydd i form av markiser och persienner.