Skydd mot den starka solen

Solen är en förutsättning för att det ska finnas liv på jorden. Det skulle helt enkelt bli för kallt. Förutom kylan skulle heller inte växterna kunna producera syre som allt liv behöver. Men solen är inte bara bara en förutsättning för liv, det kan också vara skadligt för oss människor. Från solen kommer en ultraviolett strålning, så kallad UV-strålning, som är skadligt för våra ögon och hud i form av hudcancer. Människor och djur har alltid sökt skugga när solen är som starkast. Så även i vårt moderna samhälle.

Våra hus skyddar mot solen

Våra moderna bostäder skyddar självfallet effektivt mot värme och UV-strålning. Men solen tar sig ändå in via våra fönster och kan vara irriterande och göra att det blir väldigt varmt. De flesta byggnader har solskydd i form av persienner och gardiner som effektivt mörklägger till exempel sovrum. Ett problem med persinner på dagtid är att det blir mörkt och skymmer sikten i fönstren.

Lösningen kan vara markiser 

För att både skydda mot solen och bibehålla ljuset i våra rum kan markiser vara ett alternativ. Då skärmas de starkaste strålarna effektivt av men behäller ändå ljuset i rummet eller lokalen. Värmen minskar drastiskt i rummet och det blir en behaglig temperatur utan bli för mörkt. Det är såklart inte hållbart att ha belysningen tänd mitt på dagen under sommaren.

Vilka alternativ finns för olika behov?

Det kanske vanligaste problemet är störande ljus från solen är våra fönster. Där kan det vara väldigt effektivt att montera en markis för att skydda rummet från starka strålar. I en villa är det enkelt att veva upp eller ner markisen vid behov. En markis skyddar även fönster och fasader mot väder och vind.

Men hur gör man i en lägenhet eller på kontoret några våningar upp? Det finns tekniska lösningar i form av styrning med fjärrkontroll eller automatisk styrning av markisen. Det går att låta klimatet styra upp- och nerfällning beroende på om det är sol eller ej.

Även effektivt utomhus

På uteplatser och terasser kan man effektiv använda sig av markiser. En uteplats utan solskydd blir väldigt varm under högsommaren. Den skyddar också trätrallen mot solblekning och kan även vara visuellt vacker och ge uteplatsen eller terrassen ett mysigt intryck. En annan fördel är också att en markis kan skydda mot sämre väder och gör att man kan sitta ute när det regnar.

Många restauranger, butiker och hotell använder en korgmarkiser som är en variant med rundande former som ger solskydd långt in på kvällen. 

15 Feb 2019

Välkommen!

Här kan du läsa om solskydd i form av markiser och persienner.