Så rengör du dina persienner

Har du persienner hemma som skyddar dina fönster? De har blivit alltmer populära i takt med att vi har många fler olika sorters persienner på marknaden.

Borta är de trista, och tråkiga ljusgrå persienner som vi såg i mellanfönstren i flerfamiljshus från 1950-, 60- och 70-talet. De hängde där de hängde och glömdes bort. Ibland gick de sönder och var omöjliga att laga. Fula var de också.

Numera finns det persienner i alla slags olika färger och mönster. Det är bara att välja. De måste heller inte hänga i mellanfönstret längre, utan kan hänga fritt, som jalusier för fönstren. Nackdelen med att de hänger utanför mellanfönstret är den att de kan bli dammiga. Men det är inte något stort problem då man lätt kan rengöra dem. Så här gör du:

1. Bomullsvantar

Köp ett par bomullshandskar, som man annars använder när man ska plantera blommor. När de är nya, kan du lätt ta dem på dig och doppa dem i vatten med diskmedel, eller någon miljövänlig såpa. När du har på dig de våta handskarna kan du enkelt komma åt alla persiennernas delar. Det är bra att torka av med händerna.

2. Strumpor

Använd gamla, avlagda strumpor. De måste dock vara rena. Gör på samma sätt som med bomullshandskarna. Trä dem på händerna och doppa dem i vatten med diskmedel eller såpa. Rengör sedan varje lamell för sig.

3. En hemmabyggd rengöring

Ta en en grilltång, en fiberduk och två gummiband. Trä fiberdukar om varje klo på grilltången och snurra runt gummiband så de sitter fast. Sedan kan du antingen använda som de är, eller även doppa dem i vatten med diskmedel eller såpa, beroende på hur smutsiga persiennerna är.

Är de väldigt dammiga, kan du dammsuga dem, på lägst effekt på dammsugaren och dammsuga vid varje lamell, sedan kan du torka rent med ovanstående bomullsvantar, strumpor eller grilltång.

Persienner effektivt skydd

Persienner är fortfarande det mest effektiva skyddet vi har mot solens farliga UV-strålar. Har du persienner i fönstren skyddar de mot kylan som gärna sipprar in genom våra fönster på vintern. De är också det mest effektiva skyddet mot hettan på somrarna. Istället får du en bra inomhusluft.

Viktigt med bra arbetsmiljö på jobbet

Även på arbetsplatsen är det viktigt med bra avskärminig mot solen. På eftermiddagarna kan de skydda mot dåsigheten som kan infinna sig med en uppvärmd arbetsplats. Det blir svårt annars för personalen att koncentrera sig på sina arbetsuppgifter. En bra arbetsmiljö är viktig. Även om vi gärna vill ha solljuset, vill vi inte ha uppvärmda fönster som bländar oss. Dessutom arbetar de flesta med skärmar till våra datorer och behöver en bra syn på dem. Läs mer om persienner på: markisernorrtälje.se.

5 Mar 2018

Välkommen!

Här kan du läsa om solskydd i form av markiser och persienner.