Persienner och fönstermarkiser – en jämförelse

Vad ska man välja – persienner eller fönstermarkiser? Många Stockholmare som bonat in sig i en ny bostad har säkert ställt sig den frågan. Vad man i slutändan bestämmer sig för avgörs oftast av estetik, samt i viss mån av funktion. Persienner och markiser har en del som förenar, men ändå så klart många skillnader vad gäller utseende och funktion. Det kan också vara så att det ena passar utmärkt för ett rum, medan det andra känns självklart till ett annat. Så man ska inte vara rädd för att blanda. Inte heller är det ”förbjudet” att köra med både och – markiser och jalusier går så klart finfint att kombinera.

Persienner – mörkläggning där det behövs

Persienner monteras inne i fönstren, mellan rutorna, eller på insidan av fönstren. När persiennen monteras inne i fönstret borras ett hål upp i karmen där persiennlinan och vridstången förs ut, så att persiennen kan vinklas och dras upp och ner. Persienner har små och tättsittande lameller som kan vara av olika material, vanligast är plast och aluminium. Trä är också ett vanligt material, framför allt på fritt hängande persienner.

Persienner har mycket goda mörkläggande egenskaper. I till exempel sovrum är det utmärkt med persienner eftersom de hjälper till att göra rummet mörkt även ljusa sommarnätter. Framför allt persienner som monteras inne i fönstren förmår att göra ett rum becksvart. Vill man ha extra mörkläggande egenskaper väljer man med fördel en persienn med svarta lameller.

Inte för alla rum

Däremot infaller ju sällan behovet av total mörkläggning i alla rum i bostaden, så persienner är kanske inte nödvändigt överallt. Vill man kunna få helt mörkt i vardagsrummet när man tittar på en film är det dock persienner som gäller. I rum där man inte behöver få helt mörkt kan det ändå se trevligt ut med frihängande persienner i trä. Persiennen blir mer då ett sätt att skapa trivsel och förhindra insyn än att skydda mot solen.

Vad gäller solen har vi här en av de avgörande skillnaderna mellan persienner och markiser. Persiennerna skyddar bra mot ljus, men inte särskilt bra mot värme. Eftersom solstrålarna redan tagit sig igenom minst en ruta när det hindras av persiennerna har värmen redan sluppit in. De fungera alltså mindre bra när man vill få det svalt i rummet när solen ligger å en varm sommardag. I det läget är en markis svårslagen.

Markiser stoppar värmen och pryder huset

Fönstermarkiser monteras på fasaden ovanför fönstren. De kan justeras så att de täcker hela eller delar av fönstret. Till skillnad från persienner fungerar de inte särskilt bra för mörkläggning, men de är fenomenala på att mota bort värmen från solstrålarna. Med markiser för fönstren gör det ingenting om solen ligger på och steker fasaden, värmen i solstrålarna motas bort innan de träffar fönsterglaset, vilket gör att rummet känns svalt och skönt .

Markiser pryder även fasaden och ger huset karaktär. De kan bli en färgklick och skapa spänning, eller vara diskreta och neutrala. I kombination med persienner kan ett rum bli både svalt och helt mörklagt, varför vi rekommenderar denna lösning framför allt till sovrummen. Annars gillar vi kombinationen markis och fritt hängda persienner i trä, en trevlig och estetisk kombination som både dämpar ljuset och hindrar solvärmen från att hetta upp rummen. 

Läs mer på http://www.persiennstockholm.nu.

9 Jan 2019

Välkommen!

Här kan du läsa om solskydd i form av markiser och persienner.