Motorisera dina markiser

Fördelarna med att ha motoriserade markiser är många. Främst slipper man det tunga jobbet med att veva in och ut markiserna med jämna mellanrum. Som bekant kan den svenska sommaren vara väldigt ombytlig. Sol, regn, starka vindar och duggregn kan byta av varandra ganska snabbt. Att då slippa resa sig upp, gå bort till markisen och börja veva, kan vara riktigt bekvämt. Lösningen heter motoriserade markiser och de börjar synas allt mer i svenska hem.

Fördelarna

Som nämnt ovan kan det tunga jobbet med att dra in och ut markiserna undvikas. Istället räcker det med en enkel knapptryckning på en fjärrkontroll för att ta in eller ut markisen. Det här gör sannolikt att dina markiser kommer att användas mer och att du på så vis också får ut så mycket som möjligt av dem.

En annan fördel med motoriserade markiser är att de håller längre. En motor viker in dukarna på ett betydligt skonsammare sätt än hur det normalt ser ut är de vevas in. Det här, i kombination med visst underhåll, kan göra så att dina markiser ser hela och rena ut i många, många år framöver.

Ytterligare en fördel med motoriserade markiser är installationen. Att sätta upp en markis med motor anses av de flesta vara enklare än att sätta upp en motsvarighet med dragband. Markiser med dragband behöver nämligen hål i fasaden för att kunna monteras, men det slipper du alltså med motoriserade markiser.

Kan monteras på de flesta markiser

De allra flesta markiser kan motoriseras, även de som redan är monterade på huset. Dock brukar de flesta butiker rekommendera att man köper nya markiser som är motoriserade redan från början, snarare än att göra det i efterhand. Detta eftersom det inte finns någon garanti för resultatet och för att det finns en viss risk att det inte blir särskilt kostnadseffektivt.

Dock kan det vara värt att försöka sig på det, om du äger ett par markiser som du verkligen tycker om. Du bör dock vara beredd på att det som skulle förenkla din vardag – istället kan göra den besvärligare. Att motorn bara funkar på äldre, redan monterade markiser, finns det ingen garanti för.

Altan- eller fönstermarkiser?

Både altan- och fönstermarkiser kan med fördel motoriseras. Om man måste välja, kan det dock vara mer värt pengarna att göra det på altanmarkisen. Detta eftersom fönstermarkiser knappast kräver mycket styrka eller tid för att fälla ut och in. En altanmarkis däremot är ofta stor och tung, något som kan bli frustrerande när vädret är ombytligt – om man inte har en motor på den förstås.

Läs mer om markiser på http://www.markiserupplandsväsby.se/.

 

15 Jun 2017

Välkommen!

Här kan du läsa om solskydd i form av markiser och persienner.