Bästa sättet ta hand om din markis

De allra flesta markiser består av en tjock väv som behöver kärleksfull behandling varje sommar, eller tidig vår. Det som är viktigt när man ska ta hand om sin markis är att det är tillräckligt torrt. Skulle den vara fuktig när du har tvättat den och sedan vevar in den på nytt, kan den mögla och du blir tvungen att göra om allt igen.

Så här gör du bäst för att ta hand om den

En markis som du tar hand om, kommer att löna dig i längden. Ibland ser man vissna markiser som är helt lämnade åt sitt öde. Då kan man se riktigt smutsiga markiser, som inte gör någon människa glad. Andra gånger kan man se riktigt snygga markiser som verkligen förskönar hela huset, flerfamiljshuset eller var de nu råkar vara. För att en markis ska hålla i flera år, måste man ta hand om dem. Helst varje säsong som du använder den. Det är inte svårt att ta hand om en markis. Du behöver en stege, som står självt, en hink, en borste med långt skaft och rengöroingsmedel.

Själva rengöringen

När du ska rengöra din markis, behöver du först veva ut den så långt det bra går. Ta de saker som du behöver till själva rengöringen. Det bästa rengöringsmedlet som du kan använda är avsett för detta ändamål. Fråga i en handel som säljer markiser för att få bästa tipset på rengöringsmedel. Kom ihåg att välja ett som är miljövänligt rengöringsmedel. Du måste inte köpa ett dyrt rengöringsmedel, om du inte vill. Det kan räcka med vanlig grön såpa från Grumme, om du rengör din markis ofta. Är det mer sällan, bör du använda något som tar bort mögel. Så här gör du:

Ställ stegen när markisen när du har vevat ut den så långt det går. Ta borsten med långt skaft och doppa den rejält i hinken med vatten och rengöringsmedel. Borsta ordentligt ovanpå och under markisen. Du bör inte ta en högstryckstvätt när du rengör markisen, eftersom du riskerar att få in vatten i väven och förstör den. Efter rengöringen måste du se till att den har torkat ordentligt. Känn efter på markisen att den är riktigt torr efter din rengöring. Bäst är om du gör detta på morgonen en vacker och solig dag och låter markisen vara utvevad innan du vevar in den igen senare på dagen.

Veva in den när du inte använder den

Ett annat och mycket praktiskt sätt att ta hand om din markis är att alltid veva in den igen när du har använt den. Ibland ser man markiser som är ute i ur och skur. Det mår inte markisen bra av alls. Och den bör vara ihopvevad när du inte använder den. En markis mår inte bra av regn eller snö. Ett lätt sommarregn gör inte så mycket, bara du låter den torka efter det. Men när den väl är torr bör du alltid veva in den igen. Bästa är att alltid veva in den igen när du har använt den.

Ta ner den emellanåt

Du kan till och med ta ner den efter hösten, och när du vet att du inte kommer att använda den på vintern. Då skonas markisen på bästa sätt. Du vet då att den inte kommer att utsättas för mer väta under vintern och ovansidan på markisen slipper bli blekt av solen. Behöver du en ny markis och bor i Stockholm? Här kan du läsa om var du får tag i en: markis-stockholm.nu.

25 Jan 2019

Välkommen!

Här kan du läsa om solskydd i form av markiser och persienner.